Kapat
SİZİ ARAYALIM
Numaranızı ve müsait saatinizi belirtirseniz, uygun saatinizde sizi arayalım.

LGS Ders Çalışma Programı

Sistemli bir LGS ders çalışma programı, öğrencileri başarıya götüren en önemli kriterlerden biridir. Bu programın gün gün planlanması ve plana sadık kalınması sınav başarısının maksimize edilmesi açısından önemlidir. Bir LGS ders çalışma programı yapıldığında günlük soru hedeflerine ulaşılması, okul veya dershane programlarının göz önünde bulundurulması, konu çalışmalarında konsantrasyonun artırılması için kısa molalar verilmesi gibi önemli noktaların dikkate alınması gerekir. Ayrıca öğrenciler yaptıkları LGS ders çalışma programı içerisinde kendilerini yeterli gördükleri konulara daha az, yetersiz gördükleri konulara ise daha fazla yer vermelidir.

Peki, etkili bir LGS ders çalışma programı nasıl oluşturulur ve program içerisinde konu anlatımlarına veya soru çözümlerine ne kadar zaman ayırmak gerekir? Gelin, hazırlık süreci hakkında tüm merak edilenlere birlikte bakalım.

LGS Ders Çalışma Programı Nasıl Olmalı?

LGS için ders çalışma programı oluşturulurken öğrencilerin bireysel ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Her öğrencinin ihtiyaçları farklı olabileceği için oluşturulan LGS ders çalışma programı öğrenciye özel olmalıdır. Ayrıca öğrencilerin öğrenme hızları da farklı olabileceğinden sınav zamanının göz önünde bulundurulması, planlamanın buna göre yapılması gerekebilir. LGS haftalık ders çalışma programı oluşturulurken şu önemli noktalar göz önünde bulundurulabilir:

  • Öğrencilerin sınavdaki performanslarının artırılmasını sağlamak amacıyla eksik konuların tespit edilerek bu alanlara yoğunlaşılması gerekir. Bu süreçte güçlü yönlerin pekiştirilmesi de atlanmamalıdır.
  • Ders çalışma programı oluşturulurken öğrencinin okulda veya dershanede geçirdiği süre göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Bir gün içine gereğinden fazla çalışma saati eklemek öğrencilerin performansının düşmesine neden olabilir.
  • Öğrenciler için boş zamanlar bırakılmalı, dinlenmelerini sağlayacak mola vakitleri LGS ders çalışma programı içine yerleştirilmelidir.
  • Öğrencilerin tamamıyla LGS ders çalışma programına odaklanmaları olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden sosyalleşmelerine veya eğlenmelerine de fırsat tanınması gerekir.

8. sınıf LGS ders çalışma programı, 6. veya 7. sınıfta uygulanan programlara kıyasla biraz daha yoğun olabilir. Çünkü öğrenciler yaklaşan sınavın temposuna uyum sağlamalıdır.

LGS Ders Çalışma Programı Nasıl Uygulanmalı?

Bir LGS ders çalışma programı oluşturmak kolaydır. Asıl zor olan oluşturulan bu programa sadık kalmaktır. Çünkü programa sadık kalınmadığı sürece öğrencilerin sınavda arzu ettikleri başarıyı elde etmeleri mümkün değildir. Sınav başarısının artırılması için programa sadakat konusunda uyulması gereken kurallardan bazıları şunlardır:

  • Hazırlanan program öğrenciye özeldir ancak sınav sürecinde değişen koşullara göre veya öğrencinin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi mümkündür.
  • Hazırlanan LGS ders çalışma programı düzenli olarak takip edilmelidir. Hedeflere ulaşıldığı sürece herhangi bir problem yok demektir. Fakat hedeflerin gerisinde kalındığı durumlarda programın revize edilmesi gerekebilir.
  • Sınav temposu bahane kaldırmaz. Bu yüzden öğrencilerin bahane üretmemesi, ders çalışma programını devam ettirmek için özveri göstermesi gerekir.

LGS öğrencisi ders çalışma programı ile istediği liseyi kazanma şansını elde edebilir. Fakat hemen hemen tüm adaylar bunu istediği için programa sadık kalınması, hatta gerektiği durumlarda hedeflerin üzerine çıkılması başarıyı getirecek anahtar olabilir.

Haftalık LGS Ders Çalışma Programı Örneği

LGS sınavına hazırlık, öğrenciler için yorucu ancak keyifli şekilde bitebilecek bir süreçtir. Okuldaki veya dershanelerdeki rehberlik öğretmenleri bu süreçte öğrencilere destek olur ve onlar için birer LGS ders çalışma programı hazırlar. Eğer siz de çocuklarınız için bir LGS ders çalışma programı arıyorsanız aşağıdaki programı çocuğunuzun ihtiyaçlarına yönelik olarak düzenleyebilirsiniz:

Hafta İçi LGS Ders Çalışma Programı

Aşağıdaki program öğrencilerin yaklaşık olarak 4-5 saat boyunca çalışmasını gerektirir. Her ders 45-50 dakika gibi düşünülmeli, her dersten sonra 10-15 dakikalık mola verilmelidir.

Süre Ders Çalışma Konusu
1 saat Matematik Konu çalışması, orta seviyeli soru çözümü.
1 saat Türkçe Dil Bilgisi ve Anlam Bilgisi soru çözümü.
1 saat Fen Bilimleri Deneysel konular ve soru çözümü.
1 saat İngilizce Dil Bilgisi veya kelime çalışması.
1 saat Matematik Zor seviyeli sorular veya geçmiş yılların soru çözümü.
1 saat İnkılap Tarihi Ezber gerektiren konular için özet çıkarma.
30 dakika Tüm Dersler Günlük tekrar.

Cumartesi LGS Ders Çalışma Programı

Cumartesi günü dershaneye gitmeyen öğrenciler bu programın dışına çıkabilir. Dershaneye giden öğrencilerse bu programa sadık kalmalıdır. Her dersten sonra mutlaka 10-15 dakika mola verilmeli, öğrencilere serbest zaman tanınmalıdır.

Süre Ders Çalışma Konusu
1 saat Deneme Sınavı Tüm dersleri içeren bir sınav simülasyonu.
1 saat Deneme Sınavı Analizi Hataların tespit edilerek ders çalışma programının buna göre düzenlenmesi.
1 saat Matematik Öğrencilerin zorlandığı konuların çalışılması.
1 saat Türkçe Paragraf soruları, Dil Bilgisi konu çalışması.
1 saat Fen Bilimleri Güncel deney soruları, grafik yorumlama.
1 saat İnkılap Tarihi & Din Kültürü Konu çalışmaları.
1 saat İngilizce Test çözümü.

Pazar LGS Ders Çalışma Programı

Pazar günlerinde de öğrencileri LGS ders çalışma programı temposu devam etmelidir. Elbette bu süreçte öğrencilerin ailesiyle birlikte zaman geçirmeyi de unutmaması gerekir.

Süre Ders Çalışma Konusu
1 saat Matematik Hızlı soru çözüm teknikleri, soru çözümü.
1 saat Türkçe Paragraf testleri, okuduğunu anlama, süre yönetimi.
1 saat Fen Bilimleri Deneme sınavı veya konu testleri.
1 saat İnkılap Tarihi & Din Kültürü Soru çözümü.
1 saat Tüm Dersler Hafta içindeki eksik konuların tamamlanması veya genel tekrar.
1 saat Tüm Dersler Deneme sınavı.

LGS Ara Tatil Ders Çalışma Programı

Ortaokulda ara tatil 2 hafta sürer. Öğrencilerin bu süreçte ara vermeden çalışmaya devam etmeleri gerekir. LGS ara tatil ders çalışma programı konu tekrarlarını ve soru çözümlerini içermelidir. Öğrencilerin ara tatil boyunca Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde ara tatil boyunca tekrar etmesi gereken konular şunlardır:

  • Türkçe: Fiilimsiler, Cümlenin Ögeleri, Fiil Çatısı, Sözcükte ve Cümlede Anlam, Noktalama İşaretleri, Metin Türleri.
  • Matematik: Çarpanlar ve Katlar, Üslü İfadeler, Köklü İfadeler, Veri Analizi, Olasılık, Cebirsel İfadeler.
  • Fen Bilimleri: Mevsimler ve İklim, DNA, Genetik Kod, Basınç.
  • İngilizce: Friendship, Teen Life, In The Kitchen, On the Phone.
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Kader İnancı, Zekat, Sadaka.
  • T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir Kahraman Doğuyor, Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda, Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm.

7. sınıf yaz tatili ders çalışma programı LGS hazırlık sürecinde farklı olabilir. 6. veya 7. sınıflar için LGS ders çalışma programı okul ve dershane müfredatına göre düzenlenmelidir.

LGS Hızlandırılmış Ders Çalışma Programı Nasıl Olmalı?

LGS sınavı yaklaştığında ders çalışma programının da hızlandırılması gerekebilir. Öğrenciler için LGS hızlandırılmış ders çalışma programı hazırlanırken şunlara dikkat edilmelidir:

  • Öğrencilerin eksik olduğu tüm konular belirlenmeli, bu konuların tekrarı hızlı şekilde gerçekleştirilmelidir.
  • LGS ders çalışma programı öğrencinin saat olarak öğrencilerin sınırlarını zorlamayacak şekilde genişletilmelidir.
  • Düzenli olarak çözülen deneme sınavlarıyla öğrenciler sınav temposuna hazır hale getirilmelidir.
  • Öğrencilerin sınav stresinden kurtulmak için boş zamanlarını dinlendirici veya eğlendirici aktivitelerle doldurması gerekir.

LGS verimli ders çalışma programı özellikle son 1 ay için kritiktir. Öğrencilerin LGS ders çalışma programı ile yollarına devam ederken kendilerini çok fazla baskı altında hissetmemeleri önemlidir.

Yukarıdaki LGS için haftalık ders çalışma programı tamamen örnek olması amacıyla oluşturulmuştur ve her öğrenciye göre kişiselleştirilebilir. Öğrencilerin programa sadık kalırken konsantrasyonlarını yitirmemeleri ve verimli bir sınava hazırlık dönemi geçirmeleri için şu noktaların göz önünde bulundurulması gerekir:

  • Eksik derslere veya deneme sınavlarında düzenli olarak hata yapılan konulara özel olarak zaman ayrılmalıdır.
  • Uykusuz kalan çocuklar programı verimli şekilde uygulayamaz. Bu yüzden her öğrenci günde en az 8 saat uyumalıdır.
  • Öğrenciler belirli hedeflere ulaştığında ödüllendirilmelidir. Bu ödül bir fiziksel bir şey olabileceği gibi serbest zaman da olabilir.
  • Hem konu anlatımı hem soru çözümü için farklı kaynak kitaplardan yararlanmak öğrencilerin farklı soru tiplerine alışmasını sağlayabilir.

Düzenli ders çalışma programı LGS için kritik öneme sahiptir. Hazırlık sürecinde yalnızca öğrencilerin değil, aynı zamanda ebeveynlerin de bu sürece dahil olmaları büyük önem taşır. Çünkü öğrencilerin bu süreçteki en büyük destekçisi aileleri olmalıdır.

Çocuklarınız EduXMars ile Geleceğe Hazırlayın!

LGS, öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına geçiş sürecinde önemli bir yere sahiptir. Hem müfredatın yoğun olması hem sınava girecek öğrenci sayısının çok fazla olması bir LGS ders çalışma programı yaparak bu programa sadık kalmayı gerekli kılar. Öğrencilerin LGS ders çalışma programı ile verdikleri mücadele sınavdaki başarılarını belirler. Yalnızca okul dönemindeki program değil, aynı zamanda 15 tatil için ders çalışma programı LGS başarısı üzerinde etki sahibidir.

eduXmars olarak yoğun sınav temposunda öğrencilerin yanında duruyor, LGS ders çalışma programı çizelgesi hazırlayarak bu programa sadık kalmalarını sağlıyoruz. Deneyimli öğretmenlerimiz eşliğinde gerçekleştirdiğimiz yoğun program sayesinde tüm öğrencilerin sınava hazır hale gelmesine destek oluyoruz. Siz de LGS hazırlık kurslarımız ve İstanbul’da bulunan kurs merkezlerimiz hakkında kapsamlı bilgi almak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.