LGS Nedir?
LGS’ nin açılımı Liselere Geçiş Sistemi demektir. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sadece 8. sınıf öğrencilerine uygulanan bir sınav sistemidir. Öğrencilerin bu sınava sadece bir kez girme hakları olmakla birlikte sınava girme zorunluluğu yoktur. LGS sınavına giren öğrenciler, yüzdelik dilimlerinin yeterliliğine göre merkezi sınavla yerleştirilir. Ama sınava girmeyen öğrenciler adrese dayalı yerel yerleştirme yani OBP puanı ile liselere yerleştirilirler. Sınav ile alan okullar fen liseleri, spor liseleri ve proje okullarıdır.
Öğrencilerin bu sınavda karşısına Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İngilizce, İnkılap Tarihi ve Din Kültürü dersleri çıkmaktadır. Sınav süresi 155 dakikadır (2 saat 35 dakika). Sınav 8. sınıf ilk dönem ve ikinci dönem konularını kapsamaktadır. Sorular çoktan seçmeli olmakla birlikte 3 doğru 1 yanlışı götürmektedir. Sayısal ve sözel olarak iki bölümden oluşup sınavda ara verilmektedir. Tercih döneminde sınavla alan okullardan en fazla 10, pansiyonlu okullardan 5 ve son olarak adrese dayalı yerel yerleştirmeden ise en fazla 5 okul tercih yapılabilir.
LGS Sınavına Nasıl Çalışılır?
MEB'in son yıllarda yapmış olduğu sınav kitapçıklarında görülmüş olduğu üzere, öğrenciden istenilen daha çok temel kavramlar üzerinden hareketle anlama ve yorumlama becerilerini ortaya koymalarıdır. Öncelikle öğrencilerin okulda almış oldukları günlük ders tekrarlarını yapıp soru çözmeleri gerekmektedir. Bunun devamında düzenli olarak kitap okumaya zaman ayırmaları önemlidir. Çünkü yukarıda da belirtildiği gibi sınav hem bilgi hem okuma ve anlamaya dayalı bir şekilde hazırlanmaktadır. Peki öğrenci bu sınava nasıl hazırlanmalıdır?
Öncelikle sınav ile hazırlanan öğrenci, bir lise hedefi belirlemelidir.
- Bu hedefe yönelik düzenli bir ders çalışma programı hazırlamalıdır.
- Doğru kaynakları tercih ederek bol soru çözümü yapmalıdır.
- Çalışmanın ilk dönemlerinde haftalık bir, sonraki dönemlerde iki veya daha fazla deneme çözülmelidir.
- Eksik konular belirlenerek, konular toparlanır ve netlerde artış sağlanır.
- Telefon, bilgisayar veya oyun bağımlılığı gibi durumlar söz konusu ise en aza indirilmelidir. Aksi takdirde ders çalışma saatlerindeki verim düşüşe geçecektir.
- Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda öğrenci gelecek hedeflerine giden bu yolda belli bir plan ve program dahilinde hareket ederek başarıya ulaşır. Unutulmamalıdır ki GELECEK BUGÜNDEN HAZIRLANANLARA AİTTİR!