Verimli ders çalışmak için günlük hayatın da belirli bir düzende götürülmesi gerekir. Bunun için nelere dikkat edilmelidir:
Ders Programı
Verimli ders çalışmanın şartlarından ilki düzenli bir ders programının hazırlanmasıdır.
Hazırlanan ders programı günlerinde farklı dersler konulmalı ve her ders için maksimum 2 saat çalışma süresi eklenmelidir. Her ders sonrası 10 veya 15 dakika düzenli molalar verilmeli ve bu düzene uyulmalıdır.
Ders programında hem TYT hem AYT konuları şeklinde dersler ayrılmalı ve bu dersler gün aşırı çalışılmalıdır. Haftalık TYT programı veya Haftalık AYT programı yapılmamalıdır.
Uyku Düzeni
Verimli bir ders çalışma için uyku düzeni en çok dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir. Biyolojik saatimizin öğrenme üzerinde etkisi bilimsel olarak ispatlanmıştır. Sabah saatleri beynimizin dış çevreye algısının açık olduğu en verimli saatlerdir. Bu yüzden sınav saatini baz alarak biyolojik saatimizi her gün sınavdan 1 veya 2 saat öncesinden uyanacak şekilde düzenlemeliyiz. Bu uyku düzeni erken uyuyup erken kalkmakla oluşacaktır. Eğer erken uyuma probleminiz var ise yatmadan birkaç saat önce fiziksel egzersizler yapabilirsiniz.
Ortalama olarak her gün sabah 08.30’da uyanıp gece en geç 23.30’da uyumamız öğrenmemiz üstünde olumlu yönden etkili olacaktır.
Beslenme
Ders öncesi mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalı, aç karınla ders çalışılmamalıdır. Öğününüzü atlamadan ders çalışmanız dikkatinizi artıracağından öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Beslenmenin dikkat üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu yüzden düzenli beslenme bu noktada önemli bir husustur. Sağlıksız, sizi yoracak yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Tekrar Yapmak
Tekrarlar öğrenmede kalıcılığı sağlayan ana unsurdur. Bu yüzden çalıştığımız her konuyu tekrar etmemiz gerekir.
Tekrar periyodları şu şekilde olmalıdır: 1. gün çalıştığınız konuyu 2. gün tekrar edin ardından 4. gün yine aynı konuyu tekrar edin. Ardından 7. günde de tekrarını yapın böylece çalıştığınız konuda kalıcılığı sağlamış olacaksınız. Tekrar sonucunda test çözmeyi ihmal etmeyin ve eksikliğini hissettiğiniz yerleri görmezden gelmeyin.
Soru Çözümleri
Çalışılan her konu sonrası konu sonu testi ve alıştırma testlerinin çözülmesi gerekmektedir. Her çözülen soru, konuyu pekiştirecek olup ayrıca eksiklerimizi bizlere bildirmiş olacaktır. Sadece doğru yaptıklarımız değil yanlış yaptıklarımız bizlere doğruyu gösterecektir. Bu yüzden bol soru çözmeli ve konular bittikten sonra branş denemeleri ve genel denemeler çözülmelidir.
Kaynak Seçimi
Kaynak seçiminde her öğrenci kendi seviyesine göre doğru seçimi yapmalıdır. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz başlangıç seviyesinde olan daha basit soru bankalarını ve denemeleri tercih etmelisiniz. Kolaydan zora doğru gittikçe öğrenme doğru şekilde gerçekleştirilecektir.
Disiplin
Ders çalışma bir süreçtir ve bu süreci doğru bir şekilde yürütmenin koşulu da disiplini sağlamaktır. Her gün aynı saatte uyanmak, programlarınıza uymak, deneme sonuçlarını dikkate almak, çözülmemiş soru bırakmamak ve devamlı tekrar yapmak. Bu disiplini sağlamak size başarıyı getirecektir.