Temel Yeterlilik Testi ya da daha çok bilinen adıyla TYT, başarılı bir sonuç için kapsamlı bir çalışma ister; bu da ancak TYT ders çalışma programı ile mümkündür. TYT ders çalışma programı genellikle 4 aylık olarak hazırlanır. Bu 4 aylık TYT ders çalışma programı Türkçe, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik, Geometri, Kimya, Fizik ve Biyoloji derslerini kapsar. 4 aylık program içerisinde her haftaya bir konu yerleştirilir. Böylelikle tüm konuların üzerinden geçilmiş olur ve öğrenciler TYT sınavına hazır hale gelir. Unutulmamalıdır ki düzenli ders çalışma programı TYT sınavında başarının, dolayısıyla arzu edilen üniversiteye girmenin anahtarıdır.
TYT ders çalışma programı hazırlandıktan sonra, bu süreçte ailelerin çocuklarına destek olması, ders çalışma programını düzenli şekilde uyguladığından emin olması önemlidir. Çünkü öğrenciler için eksik kalan konular tespit edilirse, bu konular üzerine özel dersler ile yoğunlaşmak mümkün olur. Bu da öğrencilerin başarı yüzdelerinin artmasını sağlar.
4 Aylık TYT Ders Çalışma Programı
TYT sınavına hazırlanırken öğrenciler yıllık, 6 aylık ya da 3 aylık programlar yapabilir. Bu tamamen öğrencinin sınav temposu ya da mevcut durumu ile ilgilidir. Bu yüzden bu TYT ders çalışma programı 4 aylık bir periyot göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Dolayısıyla siz de bu programı önünüzdeki çalışma sürecine bakarak yeniden düzenleyebilir, böylece kendi TYT ders çalışma programı listenizi oluşturabilirsiniz.
TYT Ders Çalışma Programı 1. Ay
TYT ders çalışma programı oluşturulduktan sonra öğrencilerin 1 aylık temposu çok önemlidir. Çünkü ilk ayda süreç yeni başladığından öğrencilerin zaman zaman sıkılması ya da programdan uzaklaşması söz konusu olabilir. Bu yüzden istikrarın sağlanması, programa mümkün olan en iyi şekilde uyulması gerekir. 1. ayda TYT ders çalışma programı haftalık olarak şu şekilde planlanmıştır:
- Türkçe: Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Sözcükte Yapı.
- Tarih: Tarih Bilimi, Uygarlığın Doğuşu - İlk Uygarlıklar, İlk Türk Devletleri, İslam Tarihi ve Uygarlığı.
- Coğrafya: Doğa ve İnsan, Dünya’nın Şekil ve Hareketleri, Coğrafi Konum, Harita Bilgisi.
- Felsefe: Felsefenin Alanı, Bilgi Felsefesi, Bilim Felsefesi, Varlık Felsefesi.
- Din Kültürü: İnanç, İbadet, Ahlak-Değerler, Din Kültürü ve Medeniyet.
- Matematik: Temel Kavramlar - Sayı Basamakları, Bölme Bölünebilme - EBOB EKOK, Rasyonel Sayılar - Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer - Üslü Sayılar.
- Geometri: Doğruda Açılar - Üçgende Açılar, Açı-Kenar Bağıntıları, Eşlik, Benzerlik.
- Fizik: Fizik Bilimine Giriş, Madde ve Özellikleri, Dayanıklılık, Adezyon ve Kohezyon, Düzgün Doğrusal Hareket.
- Kimya: Kimya Bilimi, Madde ve Özellikleri, Atomun Yapısı, Periyodik Tablo.
- Biyoloji: Biyoloji Bilimi, Canlıların Ortak Özellikleri, Canlıların Temel Bileşenleri, Hücre ve Organelleri.
İlk ay için haftalık TYT ders çalışma programı bu şekilde planlanmıştır. Eğer öğrenciler konuları hızlı şekilde geçer ve vakit yaratırlarsa, çalışma programını tekrar etmeleri faydalı olacaktır.
TYT Ders Çalışma Programı 2. Ay
TYT ders çalışma programı ikinci haftaya girdiği zaman öğrencilerin temposu biraz artmaya başlar ve konular da zorlaşır. Fakat bu süreçte öğrencilerin motivasyonunu kaybetmemesi, TYT ders çalışma programı ile sınav hazırlıklarını sürdürmesi gerekir. Burada sağlanacak olan istikrar, öğrencileri başarıya götürecek olan en önemli unsurlardan biridir. Öğrenciler bir yandan TYT ders çalışma programı devam ederken bir yandan da öğrendikleri konularla ilgili olarak test çözmeye devam etmelidir.
Bazı derslerde daha az konu olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden ara ara daha önceden çalışılmış olan konuların tekrar edilmesi de son derece önemlidir. Bu yüzden TYT ders çalışma programı içerisine konu tekrarlarını da eklemek gerekir. TYT ders çalışma programı ikinci ayında öğrencilerin haftalık olarak hazırlanması gereken konular ise şunlardır:
- Türkçe: Ses Bilgisi, İsim, Zamir, Sıfat.
- Tarih: Türk-İslam Devletleri, Orta Çağda Avrupa - Türkiye Tarihi, Beylikten Devlete (1300-1453), Dünya Gücü Osmanlı (1453-1600).
- Coğrafya: Atmosfer ve İklim, Sıcaklık - Basınç, Rüzgarlar, Nemlilik ve Yağış.
- Felsefe: 1. ay konularının tekrarı.
- Din Kültürü: 1. ay konularının tekrarı.
- Matematik: Köklü Sayılar - Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı - Denklem Çözme, Sayı-Kesir Problemleri, Yaş Problemleri.
- Geometri: Açıortay - Kenarortay, İkizkenar Üçgen, Eşkenar Üçgen - Dik Üçgen, Katı Cisimler, Üçgende Alan.
- Fizik: Newton’ın Hareket Yasaları, İş-Güç ve Enerji, Isı ve Sıcaklık, Genleşme.
- Kimya: Kimyasal Türler Arası Etkileşimler, Kimyanın Temel Kanunları, Mol Kavramı, Kimyasal Tepkime Denklemleri.
- Biyoloji: Hücre Zarından Madde Alışverişi, Sitoplazma - Çekirdek, Canlıların Sınıflandırılması, Hücre Bölünmeleri - Üreme.
Yukarıda da görüldüğü gibi Din Kültürü ve Felsefe derslerinde konular az olduğu için birinci ay konularının tekrarı yapılmıştır. Bu şekilde konuların pekiştirilmesi amaçlanır. Dilerseniz TYT ders çalışma programı içerisinde Din Kültürü ve Felsefe derslerine hakimseniz, bu derslere vakit ayırmak yerine eksik olduğunuz diğer ders konularını, örneğin Fizik Kimya konularını çalışabilirsiniz.
TYT Ders Çalışma Programı 3. Ay
3. ayda TYT ders çalışma programı biraz daha zorlaşmaya başlar. Fakat bu durum öğrencilerde motivasyon kaybına neden olmamalıdır. Aksine sınav temposunun hızlanması ve öğrencilerin istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam etmesi gerekir. Olası bir heyecan durumunda rehberlik servislerinden destek alınabilir. Çünkü TYT ders çalışma programı zorlaştığı için sınav stresi artabilir. Nitekim öğrencilerin bu stresle baş etmesi için rehberlik servisleri destek olabilir. 3. ay için TYT haftalık ders çalışma programı ise şu şekilde:
- Türkçe: Zarf - Edat, Bağlaç - Ünlem, Fiiller, Ek Fiiller - Fiilimsi, Cümlenin Ögeleri - Fiil Çatısı.
- Tarih: Osmanlı Kültür ve Medeniyeti, Yeni Çağ’da Avrupa (1453-1789), Arayış Yılları (17.YY) Yakın Çağ Avrupası, 18. YY Değişim ve Diplomasisi.
- Coğrafya: İklim Tipleri - Bitki Örtüsü, Türkiye’nin İklimi - Yerin Şekillenmesi, İç Kuvvetler - Dış Kuvvetler, Su Kaynakları - Topraklar.
- Felsefe: Ahlak Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Din Felsefesi, Sanat Felsefesi.
- Din Kültürü: Hz. Muhammed, Vahiy ve Akıl, İslam ve Bilim ile Anadolu’da İslam, Kur’an-ı Kerim’de Bazı Kavramlar.
- Matematik: Hareket Problemleri - Karışım Problemleri, Yüzde-Faiz Problemleri ve Tablo-Grafik Problemleri, Rutin Olmayan Problemler, Kümeler - Fonksiyonlar.
- Geometri: Çokgenler, Dörtgenler - Yamuk, Paralelkenar - Eşkenar Dörtgen, Dikdörtgen - Kare.
- Fizik: Basınç, Kaldırma Kuvveti, Elektrostatik, Elektrik Akımı - Devreler, Mıknatıs, Akım ve Manyetik Alan.
- Kimya: Kimyasal Hesaplamalar (2 hafta boyunca), Karışımlar (2 hafta boyunca).
- Biyoloji: Ekoloji (2 hafta boyunca), Bitkiler Biyolojisi (2 hafta boyunca)
TYT ders programı içerisinde bazı konular diğer konulara göre daha uzun ya da daha kısa olabilir. Bu yüzden bazı konulara 3-4 gün ayırırken, bazı konulara ise bir haftadan fazla ayırabilirsiniz. Yani konuların durumuna göre TYT ders çalışma programı esnetebilir. Ayrıca TYT ders çalışma programı saatli olduğunda konuları gün içerisine rahat bir şekilde dağıtabilir, daha sistemi bir çalışma planı geliştirebilirsiniz.
TYT Ders Çalışma Programı 4. Ay
TYT ders çalışma programı dördüncü aya geldiğinde sınav artık iyice yaklaşmış demektir. Bu dönemde konuların tamamlanması, tekrar gerektiren konuların üstünden geçilmesi önemlidir. Ayrıca TYT ders çalışma programı devam ederken soru çözme temposu hızlanmalıdır. Bu sayede sınav duygusuna da girilmiş olur. Dilerseniz TYT ders çalışma programı günlük çalışma saatleri artırılabilir. Fakat öğrenciler kendilerini yormaktan da uzak durmalıdır. Öğrenciler için TYT ders çalışma programı 4. ay programı haftalık olarak şu şekildedir:
- Türkçe: Cümle Türleri, Anlatım Bozuklukları, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri.
- Tarih: Yakın Çağ Avrupası-En Uzun Yüzyıl, 1881’den 1919’a Mustafa Kemal - Milli Mücadelenin Hazırlık Dönemi, Kurtuluş Savaşında Cepheler - Türk İnkılabı, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri - Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası.
- Coğrafya: Bitkiler - Doğal Afetler, Nüfus - Göç, Yerleşmeler - Bölgeler ve Ülkeler, Coğrafya Genel Tekrar.
- Felsefe: 3. ay konularının tekrarı.
- Din Kültürü: İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar, Güncel Dini Meseleler, Dinler, Din Kültürü Genel Tekrar.
- Matematik: Polinomlar, 2. Dereceden Denklemler - Karmaşık Sayılar, Permütasyon - Kombinasyon - Pascal Üçgeni ve Binom Açılımı, Olasılık - İstatistik - Mantık.
- Geometri: Deltoid - Analitik Geometri, Analitik Geometri Genel Tekrar, Çemberde Açı ve Uzunluk - Dairenin Çevresi ve Alanı, Dik Prizma - Dik Piramit.
- Fizik: Ses, Aydınlanma ve Gölge - Aynalar, Işığın Kırılması ve Renk - Mercekler, Dalgalar.
- Kimya: Bileşikler, Asitler - Bazlar - Tuzlar, Kimya Her Yerde, Kimya Genel Tekrar.
- Biyoloji: Ekosistem Ekolojisi, Kalıtım, Biyoloji Genel Tekrar.
Görüldüğü üzere TYT ders çalışma programı 4. ay içerisinde bazı dersler genel tekrar ile geçer. Eğer konularınızı erken bitirdiyseniz, bunu bütün dersler için uygulayabilirsiniz. Tüm TYT ders çalışma programı tamamlandığında eksik dersleriniz varsa, bunları tamamlamak önemlidir. Örneğin Türkçe dersinde anlamadığınız konular varsa, TYT Türkçe ders çalışma programı tekrarı yapılabilir.
Sınava TYT Ders Çalışma Programı ile Hazırlanmak Neden Önemli?
Ders çalışma programını TYT AYT bütün dersler için yapabileceğiniz gibi, alanlara göre bir TYT ders çalışma programı da planlayabilirsiniz. Ayrıca sadece okul döneminde bir TYT ders çalışma programı yapmak da doğru değildir. Örneğin 15 tatil ders çalışma programı TYT için faydalı olacaktır. Eğer bir eşit ağırlık öğrencisi iseniz, kendiniz için bir eşit ağırlık TYT ders çalışma programı oluşturabilirsiniz. Benzer bir durum sözel TYT ders çalışma programı ve sayısal TYT ders çalışma programı için de geçerlidir. Dolayısıyla öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyebilir ve bu ihtiyaçlara göre bir TYT ders çalışma programı takip edebilirsiniz.
TYT sınavına TYT ders çalışma programı ile hazırlanmak pek çok avantajı da beraberinde getirir. Bu avantajlar şu şekilde listelenebilir:
- TYT ders çalışma programı sizi belirli bir düzen içine sokar. Bu da hiçbir konuyu kaçırmamanızı, zamanınızı daha efektif kullanmanızı sağlar.
- Farklı konulara eşit zaman ayırabilir ya da bazı konulara ayrıcalıklar tanıyabilir, böylelikle her konuyu dengeli bir şekilde öğrenebilirsiniz.
- Eksik olduğunuz ya da öğrenmek istediğiniz konuları belirleyebilir, yalnızca bu konular üzerine bir TYT ders çalışma programı planlayabilirsiniz.
- Bir sınav, dolayısıyla soru çözme temposunda olacağınız için daha yüksek bir motivasyon ile çalışmaya devam edebilirsiniz.
- TYT ders çalışma programı içerisine deneme sınavları ekleyebilir, böylelikle ilerlemenizi düzenli olarak takip edebilirsiniz.
- Sınava TYT ders çalışma programı ile hazırlanmak kendinize olan güveninizi artırır, bu da sınav stresinden kurtulmanıza yardımcı olur.
TYT ders çalışma programı tarafından size sunulan bu avantajlar, aynı zamanda üniversiteye giriş anahtarınız olacaktır. TYT çalışma programı ne kadar doğru şekilde hazırlanırsa, sınavda elde edilen başarı da o kadar yüksek olacaktır. Çünkü bu durum sizi daha fazla ders çalışma için diri tutar. Kişiye özel bir TYT ders çalışma programı ancak başarılı rehberlik öğretmenlerinin eşliğinde oluşturulabilir. Siz de ihtiyaçlarınıza yönelik bir TYT ders çalışma programı oluşturmak ve başarıya koşmak isterseniz, ABD Eğitim Kurumları’nı tercih edebilirsiniz.